INSCYD Power-Performance Decoder (PPD)

IF YOU DON’T TEST,
YOU DON’T KNOW.

INSCYD Power-Performance Decoder (PPD) test, nam da najbolj popoln in natančen metabolični profil posameznika:

• največja aerobna zmogljivost (VO2max)
• največja glikolitična zmogljivost (VLamax)
• akumulacija in poraba laktata
• stopnjo izgorevanja maščob in ogljikovih hidratov
• razmerje med aerobno in anaerobno proizvodnjo energije
• anaerobni prag

Testiranje se lahko izvede kot del rednega treninga ali kot testiranje na terenu ali znotraj na trenažerju.

S PPD testom dobimo kompletni profil zmogljivosti, ne da bi obiskati laboratorij. Vse kar potrebujete je merilec moči ali natančen ”pametni” trenažer.

Uporabili boste lahko enak protokol testiranja kot nekatere največje ekipe World Tour-a, vključno z ekipo Jumbo-Visma, BORA – Hansgrohe in CCC Pro Team in ekipa iz PRO Teams kategorije Team Alpecin FENIX . INSCYD ni neznan niti med profesionalnimi triatlonci kot so Jan Frodeno, Anne Haug in njihov trener Dan Lorang, Lionel Sanders in njegov trener David Tilbury-Davis.

PPD upošteva:

– da so moški in ženske fiziološko različni,
– telesno sestavo posameznika.

Poleg podatkov pridobljenih iz merilca moči, lahko v PPD test vključimo tudi meritve porabe kisika (VO2) in laktata in s tem pridobimo še bolj robusten model.

Rezultati so enako natančni kot laboratorijsko testiranje. Standardna toleranca je primerljiva z najsodobnejšimi laboratorijskimi testi. Natančnost določitve vrednosti VO2max je 2,5%, anaerobni prag pa 2,2%.

PROJEKCIJA ZMOGLJIVOSTI

Program omogoča tudi projekcijo zmogljivosti. Natančno se lahko izračuna vpliv določene prilagoditve, oziroma natančno se lahko predvidi potrebno prilagoditev za dosego točno določenega cilja.

Za več informacij nas kontaktirajte ali se naročite na testiranje!

Promocijska cena: 150€ 120€

Kakšen je postopek?

1.) Po naročilu testa, prejmete vse potrebne informacije za izvedbo testa preko spletne pošte.

2.) Test lahko oprave kadar vam najbolj odgovarja. Test je mogoče razdeliti na maksimalno 3 dele, in ga zaključiti v maksimalno treh dneh.

3.) Test vsebuje štiri maksimalne intenzivnosti, 20sek, 3min, 6min in 12min.

4.) Po zaključenem testu pošljete .fit datoteko/e.

5.) Test nato analiziramo in ocenimo s pomočjo INSCYD programa.

6.) Celotno diagnostiko boste prejeli v roku 24 ur od oddaje datoteke.

V rezultatih dobite naslednje

VO2max ali maksimalna aerobna kapaciteta,

ki jo lahko organizem porabi ob naporu v eni minuti. Je maksimalna vrednost privzema kisika iz zraka, transporta do mišičnih celic, ter njegova uporaba v njih samih. Določa zgornjo mejo za nastanek energije v vzdržljivostnih športih (ATP v mitohondrijih po aerobni poti). Ta volumen izrazimo kot razmerje med litri na minuto (L/min) ali mililitri na kilogram telesne teže na minuto (ml/kg/min).

V skoraj vseh športih je zaželeno imeti visok VO2max, ki omogoča visoko proizvodnjo energije z aerobnim metabolizmom.

VLamax je največja stopnja proizvodnje laktata.

Mišica s proizvodnjo energije, proizvaja tudi laktat. Zato je mogoče VLamax obravnavati kot največjo glikolitično moč (hitrost pretoka) ali poenostavljeno kot anaerobno zmogljivost.

Za vzdržljivostne dogodke, kot sta Ironman ali maraton, je zaželen nizek VLamax. Nizek VLamax omogoča višji anaerobni prag, večje zgorevanje maščob in boljše varčevanje z ogljikovimi hidrati. Po drugi strani pa nižji VLamax pomeni nižjo proizvodnjo glikolitične energije, kar zniža zmogljivost v šprintih. Zato je v dogodkih, ki vključujejo sprinterske ali kratke intenzivne pospeške zaželen višji VLamax.

Anaerobni prag (AT)

je že dolgo znan kot eno najpomembnejših meril v vzdržljivostnih športih. AT označuje intenzivnost (hitrost ali moč), pri kateri je hitrost proizvodnje laktata v mišici enaka hitrosti porabe laktata. AT označuje najvišjo možno intenzivnost, ki jo je mogoče vzdrževati brez nabiranja laktata. Trajanje vadbe je v tem primeru večinoma omejeno z razpoložljivostjo ogljikovih hidratov, ki se hitro porabljajo pri intenzivnosti na AT.

FatMax označuje najvišjo stopnjo oksidacije maščob.

Poenostavljeno, to je največja količina energije (kcal) iz izgorevanja maščobe na uro. V vzdržljivostnih športih je visok FatMax povezan z visoko vzdržljivostno zmogljivostjo. Medtem ko so zaloge ogljikovih hidratov (glikogena) omejene, uporaba maščobe kot goriva lahko pomaga pri nadomestitvi ogljikovih hidratov. FatMax lahko uporabimo tudi kot intenzivnost ki jo uporabimo pri določanju specifične trening cone.

CarbMax – metabolizem ogljikovih hidratov

Označuje intenzivnost (hitrost ali moč), pri kateri zgorevanje ogljikovih hidratov doseže 90 g na uro. Ta stopnja izkoriščenosti ogljikovih hidratov je ne-največja absorpcija ogljikovih hidratov na uro (to je manj kot 90 gramov na uro).

Zahtevana energija in VO2

TEMNO MODRA krivulja prikazuje potrebo po presnovi v stacionarno stanju kot funkcija moči / hitrosti (matematično gledano je čas tu neskončen).

SVETLO MODRA krivulja prikazuje dejansko stopnjo absorpcije/porabe kisika v stacionarnem stanju.

MODRO OBMOČJE prikazuje razliko med potrebo po kisiku in vnosom kisika.

Laktat – proizvodnja, poraba in koncentracija

MODRA krivulja prikazuje hitrost porabe laktata, tj. najvišja stopnja aerobnega izgorevanja pri posamezniku.

RDEČA krivulja prikazuje dejansko stopnjo proizvodnje laktata. Odvisna je od anaerobne ali natančneje, od glikolitične moči športnika.

Eno najzanimivejših stanj energijskega metabolizma je ”križišče” met modri in rdečo krivuljo. Ta točka označuje najvišjo možno intenzivnost, pri kateri bi se koncentracija laktata stabilizirala na določeni ravni (stacionarno stanje / steady-state ). To točko lahko imenujemo tudi anaerobni prag.

RUMENA ​​krivulja prikazuje koncentracijo laktata v krvi v stacionarnem stanju.

Pomanjkanje piruvata in kopičenje laktata

SIVA krivulja prikazuje razkorak med tem, koliko laktata bi se lahko porabilo v aerobnem metabolizmu in koliko laktata nastane. Laktat se pretvori v piruvat preden vstopi v aerobni metabolizem, zato lahko razliko med proizvedenim laktatom in potrebi po gorivu poimenujemo “pomanjkanje piruvata”.

VIJOLIČNA krivulja prikazuje akumulacijo laktata.

Izgorevanje maščob in ogljikovih hidratov

ZELENA krivulja predstavlja izgorevanja maščobe v kcal/h kot funkcija hitrosti/moči. Vrh krivulje +/- 5% je označen z zeleno površino.

RDEČA krivulja prikazuje dejansko stopnjo izgorevanja ogljikovih hidratov. Znana in najvišja hitrost vnosa ogljikovih hidratov je 60-90 g na uro, kar je označeno z oranžno barvo.

Metabolni profil

Graf prikazuje metabolni profil, kjer so ovrednotene prednosti in slabosti posameznika.

Ocena temelji glede na spol, šport in športno raven (profesionalno, ljubiteljsko, rekreativno). Dejanske vrednosti so uvrščene v primerjalno skupino. Visoke vrednosti so na zunanji strani grafa, nizke pa na sredini (proti notranjosti grafa).

Vizualizacija sestave telesa

Na podlagi izmerjenih meritev telesne sestave so izračunani porazdelitev laktata in aktivno mišično maso.

Te meritve so odvisne od dveh meril;
– telesna sestava,
– delež mišične mase, ki je vključena med aktivnostjo.

Na primer, pri kolesarjenju je odstotek aktivne mišične mase (predvsem mišice spodjega dela telesa) nižji v primerjavi z veslanjem (vadba za celo telo).

Te meritve se uporabljajo v nadaljevanju pri analizi zmogljivosti, kot sta proizvodnja in poraba laktata.

Spremljanje napredka

Graf prikazuje najpomembnejše vrednosti iz vseh opravljenih testov in kako se je vsaka meritev razvijala skozi čas.

S pomočjo grafa lahko preverimo kakšne so bile prilagoditve glede na določen sklop treninga, ki smo ga izvajali pred testom. S tem lahko ocenimo ali smo dosegli zastavljene cilje ali ne.

INSCYD trening cone

Cone niso določene na podlagi fiksnih odstotkov anaerobnega praga, FTP vrednosti ali drugih statičnih meritev. Vsaka cona je določena na podlagi izmerjene vrednosti v testu, ki temeljijo na:
• regeneracijska in bazna cona temeljita vrednostih izgorevanju maščob in ogljikovih hidratov
• FatMax cona temelji na stopnji oksidacije maščob
• Območje anaerobnega praga temelji na točki ravnovesja proizvodnje in porabe laktata
• aerobni maksimum – na osnovi VO2max vrednosti
• anaerobna cona – temelji na energiji, pridobljeni iz anaerobne presnove.

test